Waarom je beter een natuurlijke shampoo kunt gebruiken

In veel shampoos zitten chemische stoffen als sulfaten, parabenen en siliconen waarvan je jezelf moet afvragen of je die wel op je hoofd moet willen hebben. Het laatste decennium is de wetenschap op dit gebied stukken gevorderd en we weten steeds beter wat een chemische stof als sulfaat kan doen op je hoofdhuid. Om die reden is de vraag naar natuurlijke shampoos erg toegenomen.

In dit blog ga ik jou nog verder uitleggen waarom het beter is om van gewone shampoo over te stappen op een 100% natuurlijke shampoo.

Het verzorgt het haar beter

Na gebruik van een gewone shampoo met veel sulfaten en siliconen lijkt je haar in eerste instantie een stuk schoner, maar dat is maar schijn. Bijvoorbeeld sulfaten reinigen enorm grondig en verwijderen daarbij heel veel meer dan dat eigenlijk goed voor je is. Doordat het zoveel van de natuurlijke vetten en oliën verwijdert denkt je hoofdhuid dat het juist meer vetten aan moet maken en word je haar op de lange termijn dus juist vetter.

Als je een sulfaatvrij shampoo op natuurlijk basis gaat gebruiken zul je in eerste instantie merken dat je haar niet lekker schoon wordt en dat het moet afkicken van de sulfaten. Na een tijdje zal je haar echter minder vet worden en juist een stuk schoner aanvoelen dan eerst, ook op de lange termijn.

Het is beter voor het milieu

Chemische stoffen als sulfaten, siliconen (microplastics) en parabenen zijn maar heel moeilijk afbreekbaar. Als ze dus door het doucheputje gespoeld worden belanden er een heleboel chemische stoffen en microplastics in het milieu en aangezien ze niet natuurlijk afbreekbaar zijn is dat niet goed voor het milieu. In natuurlijke shampoos zitten alleen maar natuurlijke, afbreekbare stoffen en is het dus geen probleem als ze door het doucheputje gaan.

Ook wordt er tijdens het productieproces een stuk minder gebruik gemaakt van chemische stoffen, plastics en water. Zeker als je een natuurlijke shampoo bar neemt zijn milieutechnisch de productiekosten erg laag. Er worden namelijk nauwelijks tot geen plastic, weinig water en geen chemische stoffen gebruikt.

Het is gezonder

In natuurlijke shampoos zitten geen chemische stoffen die, naast voor het milieu, schadelijk kunnen zijn voor jouw gezondheid. Sulfaten bijvoorbeeld kunnen erg agressief zijn waardoor je last kunt krijgen van huidproblemen en droog haar. Siliconen leggen als het ware een laagje op je haar en hoofdhuid dat het beschermt, maar het zorgt er ook voor dat je haren een stuk minder voedingsstoffen op kunnen nemen en dus aan kracht verliezen. En parabenen kunnen invloed hebben op je hormonen en het zou kankerverwekkend kunnen zijn, hoewel dat niet bewezen is. Van natuurlijke shampoos weet je sowieso wat erin zit en dat het geen schadelijke invloed op je gezondheid kan hebben.

Het irriteert een stuk minder

Doordat sulfaten een enorm agressieve stof is kan het leiden tot irritatie op de hoofdhuid en eczeem op andere lichaamsdelen die in contact zijn geweest met sulfaten. Het maakt zo heftig schoon dat je huid als het ware uitdroogt waardoor het dus kan gaan irriteren. Een natuurlijke shampoo bevat geen sulfaten en is dus schoonmaak technisch een stuk minder grondig, maar zorgt er wel voor dat je huid op een normale wijze gehydrateerd blijft en niet uitdroogt.

Share :
Table of Contents

Word Blogger bij Ons en Deel Je Passie met de Wereld!

Gerelateerde berichten

De evolutie van nagellak

Nagellak is tegenwoordig voor de meeste mensen een vast onderdeel van de schoonheidsroutine. Maar heb