CEREC kronen versus traditionele kronen: een vergelijking van innovatie en efficiëntie

Kronen zijn een essentieel onderdeel van de moderne tandheelkunde en bieden een duurzame oplossing voor beschadigde, verzwakte of onvolmaakte tanden. Met de komst van geavanceerde technologieën, zoals CEREC, hebben patiënten nu toegang tot innovatieve opties voor het verkrijgen van op maat gemaakte kronen. In deze blog gaan we dieper in op het verschil tussen CEREC kronen en traditionele kronen, en waarom CEREC technologie de tandheelkundige wereld heeft veranderd.

1. CEREC kronen: een blik op de toekomst van tandheelkunde

CEREC staat voor “Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramics” en biedt tandartsen de mogelijkheid om kronen te ontwerpen, vervaardigen en plaatsen in slechts één enkel tandartsbezoek. De geavanceerde technologie maakt gebruik van 3D-scanning en CAD/CAM (computer-aided design/computer-aided manufacturing) om digitale afdrukken van de tanden te maken en op basis daarvan een nauwkeurige kroon te creëren.

2. Traditionele kronen: het bekende proces

Traditionele kronen vereisen meestal twee tandartsbezoeken. Bij het eerste bezoek wordt een afdruk van de tanden gemaakt, die vervolgens naar een tandtechnisch laboratorium wordt gestuurd om de kroon op maat te maken. Dit proces kan enkele weken duren, waardoor de patiënt tijdelijke kronen moet dragen totdat de definitieve kronen beschikbaar zijn.

3. Snelheid en tijdsbesparing

Een van de belangrijkste voordelen van CEREC kronen is de snelheid waarmee ze kunnen worden geplaatst. Terwijl traditionele kronen meerdere weken nodig hebben voor vervaardiging, kunnen CEREC kronen in slechts één bezoek worden voltooid. Dit betekent minder tijd in de tandartsstoel voor de patiënt en geen noodzaak voor tijdelijke kronen.

4. Nauwkeurigheid en precisie

CEREC technologie maakt gebruik van geavanceerde 3D-scanning om digitale afdrukken van de tanden te maken. Dit resulteert in een nauwkeurige weergave van de tandstructuur, waardoor de tandarts een kroon kan ontwerpen die perfect aansluit op de rest van het gebit. De precisie van CEREC kronen zorgt voor een betere pasvorm en functionaliteit.

5. Esthetiek en natuurlijke uitstraling

CEREC kronen worden vervaardigd uit keramisch materiaal dat lijkt op de natuurlijke kleur en glans van tanden. Hierdoor kunnen CEREC kronen naadloos in het gebit worden geïntegreerd en een esthetisch aantrekkelijke glimlach creëren. Traditionele kronen kunnen soms zichtbaar verschillen van de omliggende tanden, vooral als ze zijn vervaardigd uit metalen materialen.

6. Materialen en duurzaamheid

Beide soorten kronen zijn duurzaam en kunnen lang meegaan bij de juiste verzorging. CEREC kronen worden meestal gemaakt van sterk keramisch materiaal dat bestand is tegen slijtage en breuk. Traditionele kronen kunnen worden vervaardigd uit verschillende materialen, waaronder metaal, porselein en zirconia, afhankelijk van de behoeften van de patiënt.

7. Kosten en verzekering

De kosten van kronen kunnen variëren, afhankelijk van het materiaal en de complexiteit van de procedure. Hoewel CEREC kronen vaak duurder zijn dan traditionele kronen, kunnen patiënten de bijkomende kosten rechtvaardigen door de tijdsbesparing en het comfort van één tandartsbezoek.

 

https://www.tcakoraalzwam.nl/
Share :
Table of Contents

Word Blogger bij Ons en Deel Je Passie met de Wereld!

Gerelateerde berichten

Gebit Reinigen

Het verkrijgen van de mooie en gezonde tanden in de mond gebeurt niet zomaar. Je