Creëer een gezond werkklimaat binnen jouw organisatie met deze tips

Om jouw bedrijf aantrekkelijk te houden voor de markt en hierdoor eenvoudig nieuw personeel te vinden maar ook je bestaande personeel in huis te houden, dien je een goede ondernemer te zijn en te blijven. Maar je kunt nog zo goed je best doen en je richting de buitenwereld presenteren als een klasse werkgever, kunnen zelfs de beste bedoelingen jouw bedrijf en de gezondheid en het welzijn van werknemers schaden door de manier waarop het werk is georganiseerd. Dit komt met name door de arbeidsomstandigheden en de eisen die er van de werkgever gevraagd worden. Het ontwerp van de werkvloer en het inhoudelijke werk heeft aanzienlijke effecten op het welzijn en de gezondheid van werknemers, evenals op de kosten voor de gezondheidszorg en het imago van het bedrijf. 

Veranderen werkomstandigheden leiden tot betere bedrijfsresultaten

Gelukkig zijn er haalbare methodes ontwikkeld om het werk opnieuw in te richten ten behoeve van het welzijn en het ondersteunen van de lange termijn doelen van de organisatie. Naast het toepassen van fysieke zaken op kantoor door een waterfilter kopen, fruit, een pooltafel, tafeltennistafel, bar etc. kan er al een heel ander werkklimaat ontstaan. Strategisch veranderen van de werkomstandigheden voor de werknemers kan het welzijn flink bevorderen wat niet alleen de gezondheid van de werknemers verbetert, maar ook gunstige bedrijfsresultaten kan opleveren, zoals verbeterde werkprestaties (inclusief verhoogde productiviteit) en lagere niveaus van burn-out van werknemers.

 

Het vraagt niet om een grote investering om werk opnieuw in te richten om het welzijn van werknemers te verbeteren. Sterker nog, het kan gezien worden als een goede investering die zichzelf weer terugverdient. Dergelijke strategieën het over het algemeen het potentieel om de algehele veerkracht van de organisatie te verbeteren.

1. Geef werknemers vrijheid over hun werk en taken

Vanuit de praktijk en onderzoeken is gebleken dat het hebben van weinig vrijheid op het werk, niet alleen een slechtere geestelijke gezondheid als gevolg heeft, maar ook een hoger percentage hartaandoeningen stimuleren zal. Hoge eisen aan de werknemer en weinig controle over het werk door de werknemer zelf zal het risico op diabetes en overlijden door aandoeningen aan het hart en vaatstelsel aanzienlijk verhogen. Een detox of sap kuur kan je ook helpen om gezonder te worden.

Door alleen al een kleine verandering in de autonomie van de werknemer teweeg te brengen, kan dit al een groot verschil maken. 

2. Geef medewerkers meer keuzevrijheid en ruimte over waar en wanneer ze kunnen werken

De pandemie heeft ook goede effecten en resultaten opgeleverd met betrekking tot de gezondheid op de werkvloer en van de werknemer. Het geven van meer vrijheid of eigen controle over werkschema’s aan werknemers leidt tot een verbetering in de geestelijke gezondheid. 

3. Gezonde werkomstandigheden

Indien een werknemer het gevoel krijgt dat het bedrijf er voor hun is, zal het visa versa werken. Het investeren op het gebied van werkplek gezondheid kan de onderlinge teambuilding, productiviteit en het ziekteverzuim positiever beïnvloeden. Maak ze bewust van ongezonde gewoonten door bijvoorbeeld voorlichting te geven over een waterfilterkan of verantwoord eten. Verzorg een healthy lifestyle door elkaar uit te dagen op het gebied van gezondheid.

https://gezondweb.nl/gezonde-werkklimaat/
Share :
Table of Contents

Word Blogger bij Ons en Deel Je Passie met de Wereld!

Gerelateerde berichten