Echografie in de fysiotherapie

Echografie is een veelgebruikte diagnostische techniek in de fysiotherapie. Deze techniek maakt gebruik van geluidsgolven om beelden te maken van de binnenkant van het lichaam. Hierdoor kunnen fysiotherapeuten bijvoorbeeld pees- of spierletsels op een vroegtijdig stadium opsporen en behandelen.

Diagnostisch gebruik van echografie

Echografie wordt vaak gebruikt bij patiënten met klachten aan bijvoorbeeld de schouder, heup, knie of enkel. De techniek is niet-invasief en pijnloos en kan daarom een goed alternatief zijn voor andere beeldvormende diagnostische technieken zoals röntgenfoto’s of MRI’s. Let op: het is geen vervangde oplossing voor bijvoorbeeld een MRI-scan. 

Voordelen van echografie in de fysiotherapie

Echografie biedt fysiotherapeuten vele voordelen. Zo kan de techniek gebruikt worden om de anatomie van een gebied te visualiseren, waardoor de fysiotherapeut beter kan bepalen welke behandeling het meest geschikt is voor de patiënt. Ook kan de techniek gebruikt worden om de voortgang van de behandeling te monitoren. Bijvoorbeeld bij een peesontsteking kan echografie gebruikt worden om te kijken of de ontsteking afneemt na een behandeling.

Behandelmogelijkheden met echografie

Naast het diagnostisch gebruik van echografie, kan de techniek ook gebruikt worden als behandelmethode. Zo kan echografie gebruikt worden om stoffen zoals corticosteroïden direct in een ontsteking te injecteren. Ook kan echografie gebruikt worden voor fysiotherapeutische interventies zoals het verminderen van spierspasmen of het versterken van spieren.

Conclusie 

In conclusie is echografie een waardevolle aanvulling op de diagnostische en behandelingsmogelijkheden van fysiotherapeuten. De techniek biedt vele voordelen en kan fysiotherapeuten helpen om sneller en efficiënter te werken. Daarom wordt echografie steeds vaker ingezet binnen de fysiotherapiepraktijk.

Binnen B&B Healthcare wordt echografie op de fysiotherapieprakijk op Maassluis toegepast maar ook op fysio praktijk in Voorburg. Op deze locaties lopen enkele therapeuten met kennis en ervaring van echografie.

https://benbhealthcare.nl/
Share :
Table of Contents

Word Blogger bij Ons en Deel Je Passie met de Wereld!

Gerelateerde berichten