De onbetwiste koningin van de groente

De asperge wordt ook wel het witte goud of de parel van het land genoemd. Dit geeft aan dat veel mensen de asperge als een vrij bijzondere groente zien. De asperge is dan ook mateloos populair, zowel groen als wit. De asperge heeft samen met de lelie, narcis, prei en knoflook gemeen dat ze onder de lelieachtigen vallen. Asperges kweken klinkt voor veel mensen als ideaal, toch is het beter om je hier niet aan te wagen. Asperges kunnen het beste gekweekt worden bij een aspergekwekerij, aangezien hier veel handelingen voor nodig zijn.

Van alles over asperges

Traditioneel gezien loopt het aspergeseizoen van eind april tot 24 juni. Asperges zijn daarmee echte seizoengroentes. De asperge is ontzettend gezond en bevat amper calorieën. Asperges bevatten veel vitamines (B en C) én zitten vol ijzer, kalium en calcium. Een punt wat weleens discussie oplevert, is het feit of er verschil zit tussen groene en witte asperges. Er is vrijwel geen verschil tussen deze asperges. De witte asperge groeit onder de grond en ziet geen licht. Hierdoor blijft de asperge wit. De groene asperge daarentegen ziet wél licht en wordt geteeld boven de grond. De smaken van beide asperges verschillen. De witte asperge heeft een wat subtielere smaak, terwijl zijn groene broertje pittiger en sterker is. Er zijn allerlei soorten bereidingen mogelijk met beide aspergesoorten. Haal je ze in huis, bewaar ze dan in een vochtige theedoek in de koelkast. Je kunt ze dan ongeveer 2 dagen bewaren.

Asperges bereiden

De asperge schillen doe je als volgt: je pakt ze vast met twee handen en buigt ze. Zo breken de houtachtige stelen af en vervolgens kun je ze schillen. Een asperge schillen doe je van boven naar beneden en je gebruikt hiervoor een dunschiller. Overigens hoef je groene asperges niet te schillen. Een groene asperge gebruik je op een andere manier dan de witte asperge. Zo kun je de groene asperge licht blancheren en door de salade doen. Je kunt ze echter ook grillen en marineren met een lekkere lichte vinaigrette. Of wat dacht je van gegrilde asperge als dip bij een kaasfondue? Traditioneel worden witte asperges gegeten met een gekookt eitje, ham of zalm, een lekkere botersaus met peterselie en wat krielaardappeltjes.

Share :
Table of Contents

Word Blogger bij Ons en Deel Je Passie met de Wereld!

Gerelateerde berichten