Havermout is gezond, maar let op!

Havermout is gezond, maar let op! 

Over havermout lijken we niet uitgepraat te raken. Sommige mensen zijn er mee grootgebracht, andere mensen zijn er pas mee in aanraking gekomen toen het ineens hip was om havermoutpap, havermoutmuffins of overnight oats te gaan eten. Maar hoe zit het met havermout en bijvoorbeeld haverkoeken en haver-energierepen? 

Zelfs het Wereld Kanker Onderzoek Fonds buigt zich over het fenomeen havermout en haver. Sinds een groot aantal mensen op het havermout ontbijt is overgestapt en wekelijks met tassen vol zakken havermout en andere producten van haver thuiskomt, doet het fonds er een zegje over. 

Onze spijsvertering gaat goed op vezels, dus op haver

Haver is een graansoort vol vezels. En als het woord vezels valt, lijken we op de goede weg want onze spijsvertering gaat daar goed op. Haver is immers volkoren. Nu is er wel een verschil tussen havermout en haverkorrels. Havermout bestaat uit geknipte en geplette haverkorrels. Zijn de korrels alleen geplet, dan spreken we van havervlokken.

Lang energie na een kom vol havermout

Naast dat de spijsvertering goed aan de praat blijft met deze volkoren korrels, geeft het ons ook een vol gevoel. In onze maag zwellen de vezels op en vullen dus goed. Je kunt er als het ware lang op teren. Heel iets anders dan producten die weliswaar een piek geven als het gaat om de energievoorraad, maar dat minder lang volhouden. Dan krijg je na een tijdje de bekende dip. Niet voor niets zijn met name duursporters fan van havermout. Met zo’n kom vol havermout, komen ze aan een flinke hoeveelheid koolhydraten die voor langere tijd een portie energie geven. 

Geen gek idee dus om bij de wekelijkse boodschappen een zak havermout mee te nemen. Een fietstas kopen? Je zou het bijna overwegen, alleen al om die zakken makkelijk met je mee te dragen. Want wie gezond bezig is, kiest natuurlijk niet voor de auto. Maar dat terzijde. 

Al het goede van havermout

Terug naar de havermout, waar nog wel meer aspecten aanzitten die gezond zijn. Zo is haver glutenvrij en zit er olie in de korrel die voor tachtig procent uit onverzadigde vetzuren bestaat die de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Ook houden de vezels de kans op een hoog cholesterolgehalte op afstand en bevat havermout veel vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Een hele waslijst die duidelijk aangeeft dat havermout in de ochtend een prima ontbijt is. 

Let op toegevoegde suikers in haverrepen

Wel met een kanttekening. Wie zijn havermout puur eet, doet het helemaal goed. En natuurlijk kun je er allerlei soorten fruit aan toevoegen. Nog altijd geen vuiltje aan de lucht. Ga je er minder natuurlijke suikers aan toevoegen dan wordt je ontbijt alsnog een calorieënbom. 

Let hier ook op als je kiest voor koeken waar haver in zit. De haver is gezond, maar de koeken bevatten meer ingrediënten die het minder goed doen. Ook hier zijn suikers de boosdoener. Hetzelfde geldt voor energierepen met haver bereid. 

Je kunt natuurlijk wel zelf veel producten maken met havermout. Doe het in de yoghurt, een smoothie, bak er muffins mee of pannenkoeken. Of maak er je eigen energierepen mee, zodat je weet welke ingrediënten deze bevatten. Heerlijk voor mee naar school of tijdens het sporten. Stop ze in je burkely tas of welke andere rugzak dan ook en je hebt een gezond tussendoortje. Dan ben je goed bezig en kun je lange tijd voort zonder honger te krijgen. Sterker nog; je hebt bakken energie. 

Share :
Table of Contents

Word Blogger bij Ons en Deel Je Passie met de Wereld!

Gerelateerde berichten