Capsules vol gezonde visolie een goede aanvulling

Vis eten is gezond. Daar is iedereen het wel over eens. In vette vis zitten gezonde Omega 3-vetzuren en die zijn goed voor de ogen, de hersenen, het hart en de bloeddruk. Als je geen vis lust en toch wil profiteren van de nuttige voedingswaarden ervan zijn visoliecapsules een aanrader.

Ons lichaam kan slecht Omega 3-vetzuren aanmaken. Deze krijg je binnen door voeding. De visvetzuren zitten vooral in vis en schaal- en schelpdieren.

EPA en DHA

De meervoudig onverzadigde visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) zijn belangrijke bouwstenen voor ons lichaam. Ze komen vooral voor in vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel. De vissen krijgen de zuren binnen door het nuttigen van algen. Visolie is geraffineerde olie afkomstig uit vis.

ALA

Je hebt ook omega 3-vetzuren in plantaardige oliën, zaden en noten. Die zijn goed voor een gezond cholesterol en worden gebruikt als energievoorziening. Alfa-linoleenzuur (ALA) zit bijvoorbeeld in lijnzaadolie, walnoten en chiazaad. Het komt in kleine hoeveelheden ook voor in vlees en groene bladgroenten. ALA kan worden omgezet in EPA en DHA. Het gaat dan om geringe aantallen: 9 procent EPA en nog geen 4 procent DHA.

Omega 3-vetzuren heeft iedereen nodig. Aangeraden wordt om minimaal één keer per week (vette) vis te eten. Ook aan sommige voedingsmiddelen wordt EPA en/of DHA toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan margarines. Een volwassene zou per dag 200 milligram omega 3-vetzuren moeten binnenkrijgen.  

Waarom Omega 3-vetzuren?

Omega 3 heeft een gunstige werking op het hart en is goed voor de hersenfunctie. De helft van onze hersenen bestaan uit vet. Een derde deel daarvan zijn vetzuren. De vetzuren hebben tevens een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk en helpen ogen om scherp te blijven zien. Het vetzuur EPA zou ook helpen bij het verminderen van een depressie.  

Zwangere vrouwen

Het visvetzuur DHA wordt aangeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. De inname van DHA door vrouwen draagt bij tot de normale ontwikkeling van het gezichtsvermogen en de hersenen van de foetus en baby’s die met de borst worden gevoed. Zwangere vrouwen eten daarom het liefst twee keer per week vis waarvan één keer kan worden gekozen voor magere vis en één keer voor vette. Twijfel je of je wel genoeg omega-3 vetzuren tot je neemt, kies dan voor een visolie tijdens de zwangerschap.

Voedingssupplement

Verse vis is natuurlijk de beste optie. Vind je vis niet lekker of eet je maar zo af en toe vis dan is het niet onverstandig een voedingssupplement te gebruiken. Het aanbod visoliecapsules met EPA en DHA is groot. Kies voor een goede, eentje waarvan je bijvoorbeeld weet waar de grondstoffen vandaan komen, die gezuiverd is van gifstoffen en met hoge EPA en DHA waardes (>200). Of kijk even in de Top 5 van beste visoliën.

Visolie is ook in softgels of in vloeibare vorm verkrijgbaar. Dat is makkelijk voor mensen die moeite hebben met het slikken van medicijnen. Je kan zelf je hoeveelheid doseren. Soms is ook extra vitamine D toegevoegd  aan de capsules met omega 3 visolie. Vitamine D verhoogt onder andere de opname van kalk in de botten, draagt bij aan een sterk gebit en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Voor kinderen zijn er speciale capsules met een lekkere fruitsmaak. De capsules neem je in bij een maaltijd. Ook aan vegetariërs en veganisten is gedacht. Voor hen is er algenolie, een supplement op basis van algen.

Share :
Table of Contents

Word Blogger bij Ons en Deel Je Passie met de Wereld!

Gerelateerde berichten