ISOFIX is de internationale norm voor de bevestiging van kinderstoeltjes in auto’s.

Het is een metalen bevestiging die door de autofabrikant in de zitting van uw auto wordt ingebouwd. Deze bevestiging komt overeen met de ISOFIX-‘vingers’ die op kinderautostoeltjes met de aanduiding ‘ISOFIX-stoeltjes’ zitten.

Met het systeem kun je het ISOFIX-kinderzitje eenvoudig aansluiten op de ISOFIX-posities in de stoelen van de auto. 

Heeft mijn auto ISOFIX?

Waarschijnlijk wel, maar niet altijd. ISOFIX werd voor het eerst geïntroduceerd in 1997, dus het bestaat al een tijdje. Het werd ontwikkeld door Britax-Romer in samenwerking met VW en tegen 2001 zouden de meeste Europese auto’s de technologie geïntegreerd hebben.

Ze zijn niet altijd duidelijk zichtbaar. Ze kunnen bedekt zijn met een plastic hoes. Ze zijn in de rugleuning van de stoel gelast en lijken op een rechthoekige lus. De gemakkelijkste manier om de ISOFIX-punten te vinden is via het instructieboekje van jouw auto.     

Je kunt ook zoeken naar de ISOFIX-aanduiding op de achterbank. Normaal gesproken zijn dit de twee buitenste posities op de achterbank. Bij sommige auto’s zijn ze ook op de voorstoel te vinden.

Als je in de stoel gaat zitten, vind je ze meestal aan weerszijden van je rug, daar waar de rugleuning van de stoel en het kussen elkaar raken.

Wanneer werd Isofix verplicht?

ISOFIX is verplicht voor alle auto’s die in november 2012 of later op de markt zijn gebracht en voor alle nieuwe auto’s vanaf november 2014. Als je een tweedehands auto koopt, controleer dan de stoelen op het ISOFIX-logo – meestal op een label, lipje of plastic hoesje dat de bevestigingspunten verbergt – om er zeker van te zijn dat ze gemonteerd zijn. 

Voor welke leeftijden zijn Isofix-stoeltjes geschikt?

Isofix-stoeltjes zijn ontworpen voor pasgeborenen tot vierjarigen. ISOFIT-stoeltjes zijn ontworpen voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Ze worden met dezelfde ISOFIX-bevestigingspunten vastgezet, maar het is de veiligheidsgordel die uw kind veilig op zijn plaats houdt. 

Waarom zijn Isofix-stoeltjes uitgevonden?

Het ISOFIX-systeem is uitgevonden om ervoor te zorgen dat kinderzitjes correct worden geïnstalleerd. Uit tal van onderzoeken is gebleken dat de autostoeltjes van de oude stijl, die met de veiligheidsgordel werden bevestigd, vaak verkeerd werden geïnstalleerd. Een voorbeeld hiervan is een onderzoek van het Duitse Verzekeringsinstituut, waaruit bleek dat 95% van de ISOFIX-kinderzitjes correct werden geïnstalleerd, vergeleken met slechts 30% bij gebruik van het oude systeem. De MaxiCosi autostoelen zijn stevige ISOFIX autostoelen. 

Hoe werken Isofix-stoeltjes?

Isofix-kinderzitjes hebben metalen kaken die aan de Isofix-punten in jouw auto worden bevestigd. Je opent de bekken, plaatst ze in de ISOFIX-punten en duwt ze tegen elkaar – zoals een locomotief die over de buffers stuitert – je hoort een klik als de bekken zich sluiten en vastklikken op de verankeringspunten. Je ontgrendelt het zitje meestal door op een paar knoppen te drukken. 

Welke soorten Isofix-stoeltjes zijn er?

 Er zijn drie soorten Isofix-stoeltjes: universele, semi-universele en voertuigspecifieke. 

De namen spreken voor zich. Universele stoelen passen in alle nieuwe auto’s en hebben een steunpoot die je in de voetenruimte klemt of een top tether die je aan de achterkant van de passagiersstoel bevestigt. 

Semi-universele stoelen hebben precies dezelfde opzet, maar zoals de naam al aangeeft, passen ze niet in alle auto’s.

Voertuigspecifieke zadels zijn – in een niet zo onverwachte wending – specifiek voor bepaalde automodellen. 

Waarom is ISOFIX beter dan een autogordel?

Isofix-stoeltjes zijn om vele redenen een goed idee. Ze zijn snel te installeren en, nog belangrijker, veiliger dan autogordelbevestigde zitjes in de oude stijl. Ook blijven ze bij een ongeval beter op hun plaats zitten dan oudere stoelen, die bijvoorbeeld bij een zijdelingse botsing veel kunnen schuiven. 


https://www.weekjesafari.nl/de-beste-autostoel-kiezen/
Share :
Table of Contents

Word Blogger bij Ons en Deel Je Passie met de Wereld!

Gerelateerde berichten